fredag 8 april 2016

Örtspiral

Färska örter i maten är gott och lyxigt. När vi första anlade vår köksträdgård, gjorde vi oss en liten örtabädd som tyvärr aldrig riktigt ville fungera, och där de andra örterna rätt snart var utkonkurrerade av mynta. Dessutom var den för långt i från köket, så det blev inte att man orkade gå dit och hämta.

Våren 2015 bestämde vi oss därför att anlägga en örtspiral nära köket och där alla olika örter kan få just den växtplats de behöver. Den blev inte bara funktionell, utan också vacker att se på - särskilt när vi dessutom anlade två fina snittblomsrabatter runt. Mycket inspiration och användbara beskrivningar fanns på engelskspråkiga webbsidor.Vi täckte området där vi ville anlägga örtspiralen på med ett tjockt laget kartong för att kväva ogräset. På så sätt besparade vi oss att behöva gräva bort en massa gräs. Sedan vattnade vi på kartongen så att den hölls på plats medan vi bar dit stenarna.


Därefter lade vi ett lager natursten runt ytterkanten av den tänkta cirkeln, och byggde sedan upp spiralen inuti den. Vi ökade höjden på "väggen" successivt.


För att spara på naturstenen, använde vi gamla tegelstenar från en skorsten vi hade plockat ner på vår tomt. Dessa skulle ju ändå döljas av jorden senare.


När vi fyllde spiralen med jord, valde vi olika sorters jord för att skapa rätt förhållanden för de olika örterna. Längst in i mitten, där medelhavsörterna skulle stå, lade vi en blandning av sand, grus och jord som skulle släppa igenom vatten lätt. Ju längre ner i spiralen vi kom, desto mer organiskt material (trädgårdskompost och kogödsel) lade vi i. Längst ner ska det vara så mycket att vattnet hålls kvar länge.

Vår spiral fotograferad från syd-öst. Norr är där stenringen syns längst upp.
Till slut planterade vi örterna. Längst upp på toppen rosmarin, följt av oregano, olika sorters timjan, en härdigare basilikasort, salvia, persilja, gräslök och kinesisk gräslök längst ner. En planteringsplan från en engelskspråkig hemsida låg till grund för vår placering av växterna.

Den färdigplanterade spiralen med de nya snittblomsrabatterna strax efter anläggning.
Efter en säsong och en vinter med örtspiralen kan vi konstatera att det hittills har fungerat utmärkt. Några av de känsligare örterna som t ex rosmarin och basilika klarade naturligtvis inte den blöta och bitvis kalla vintern i zon 4-5 - men det hade vi heller inte räknat med, utan dessa kommer att ersättas med nya plantor nu snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar