Recept - fulltext


Squash- och feta-kaka
(ur tidningen "Schrot & Korn, nr. 7/2014, www.schrotundkorn.de/rezepte)

Ingredienser:
300 g squash
2 späda vårlökar
1/2 dl färsk dill
3 ägg
200 g grekisk yoghurt
150 g dinkelmjöl
1 dl rapsolja
150 g fetaost
salt & peppar
1 msk sesamfröer
smör till formen

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv squashen grovt.
  3. Skär vårlökarna i små ringar.
  4. Hacka dillen.
  5. Rör ihop ägg, yoghurt, mjöl och olja i en bunke. Se till att allt blandas ordentligt.
  6. Smula ner fetaosten i blandningen.
  7. Lägg i squash, lök och dill och rör ihop nogrannt.
  8. Salta och peppra ordentligt.
  9. Smörj en kakform med löstagbar botten (26 eller 28 cm i diameter), häll i smeten och släta till ytan.
  10. Strö på sesamfröerna.
  11. Grädda i ugnen tills kakan är gyllenbrun. Det borde ta ca 30 min.

Monty Dons lavendelkakor
(ur boken "Fork to Fork" av Monty och Sara Don, med några små ändringar av mig)

Ingredienser (12-20 st beroende på storlek):
100 g osaltat smör
50 g socker, plus lite mer att strö på kakorna i slutet
100 g vetemjöl
50 g rismjöl (eller bovetemjöl)
1 tsk lavendelblommor (OBS! lossa dem från stjälken)
1 tsk fint hackade lavendelblad


  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa smör och socker pösigt.
  3. Tillsätt mjöl, rismjöl, lavendelblommor och -blad och rör ihop allting ordentligt. Om du använder hushållsassistent, tillsätt inte lavendelblommor och -blad förrän alldeles i slutet så att de inte blir för finfördelade.
  4. Kavla ut degen ca 0,5 cm tjockt och ta ut kakor med mått alt forma degen till en rulle och skär i 0,5 cm tjocka bitar.
  5. Lägg kakorna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakorna i 20 minuter.
  7. Strö direkt på lite socker på varje kaka och lägg sedan kakorna på ett galler för att svalna.

Monty Dons pesto
(ur boken "Fork to Fork" av Monty och Sara Don)

Ingredienser:
175 g färska basilikablad utan stjälkar
50 g pinjenötter (eller solroskärnor)
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk grovt havssalt
2 dl olivolja
100 g parmesan, nyriven
25 g pecorino, nyriven
  1. Kör basilikabladen, pinjenötterna, vitlöken och saltet i matberedare eller med mixerstav.
  2. Tillsätt olivoljan genom att sakta hälla i den i matberedarens skål medan du fortsätter mixa.
  3. Om peston ska ätas direkt, blanda ner osten. Annars kan du frysa peston utan ost, och tillsätta osten när du har tinat peston igen och ska använda den.
  4. Tillsätt eventuellt mer olja när du har blandat peston med pastan och värmt hela blandningen.

Tysk grönkålsgryta

Ingredienser:
grönkål
potatis
gul lök
smör
buljongtärning
vatten
grädde
salt, peppar, riven muskotnöt

  1. Skölj grönkålsbladen, och riv av det gröna från stjälkarna. Hacka det grovt.
  2. Skala potatisen och skär den i små kuber, ca 1 cm stora.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Smält smöret i en stor gryta, och stek löken däri tills den blir genomskinlig.
  5. Lägg i potatisen och stek några minuter.
  6. Häll på vatten och buljongtärning.
  7. Lägg grönkålen ovanpå potatis-lök-blandningen och lägg på grytlocket.
  8. Låt koka i 5-10 minuter.
  9. Rör om i grytan så att allt blandas, och koka ytterligare tills potatisen mjuk
  10. Tillsätt grädde så att grytan får en krämig konsistens, och lägg i kryddorna. Låt allt koka upp.
Servera med korv (vanlig eller vegetarisk sojakorv). Om alla som ska äta av grytan är köttätare, kan man först steka korven i stekpannan, och sedan blanda den med grönkålsgrytan före servering så att korven ger extra smak åt grytan.

Omelette med gräddkokt mangold

Ingredienser:
mangold
gul lök
vitlök
olja
grädde
grönsaksbuljong
salt
svartpeppar

ägg 
vetemjöl
mjölk
smör
riven ost, helst en smakrik sort

    1. Skölj mangolden ren, och strimla sedan både stjälkar och blad.
    2. Skala och hacka löken.
    3. Skala och pressa vitlöken.
    4. Fräs lök och vitlök i oljan utan att de tar färg.
    5. Lägg i mangolden, pudra över lite grönsaksbuljongpulver och häll på lite vatten. Lägg ett lock på
        stekpannan, och låt mangolden bli mjuk.
    6. Häll på grädden och låt koka ytterligare några minuter.
    7. Rör ihop äggen med lite mjöl, och tillsätt sedan lite mjölk.
    8. Hetta upp smör i en stekpanna, och tillsätt omelette-smeten när smöret har slutat fräsa.
    9. När omeletten nästan har stelnat, lägg på lite riven ost ochh låt den smälta lite grann.
    10. Lägg mangolden på ena halvan av omeletten, vik över andra halvan och servera.

Scones med gräslök & ost





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar