lördag 30 april 2016

Försvarslinjen upprättad, rotsakerna på plats

Efter en ordentlig köldknäpp med polarluft och minusgrader samt en del nederbörd som innebar ett stopp i trädgårdsarbetet under en hel vecka, kunde vi idag åka till stugan för att sätta potatis och sättlök samt så rödbetor och höstmorötter.


Vi hade med oss eget utsäde av bladmögelresistenta potatisen Sarpo Mira, Råslätts Röda och Monte Carlo. Dessutom blev det Asterix som är en riktig favorit hemma, men där vi inte hade lämpligt utsäde att tillgå, samt en ny sort, Mandelpotatis, som t o m ska klara sig väldigt bra långt norrut i Sverige. I år ska bli ett färgglatt morotsår med både lila Deep Purple, gula Yellowstone och orangea Miami. Det var till stor hjälp att fröerna var betsade, d v s vita, så att man lättare kunde se hur tätt man sådde.


Den här "odlingsfilialen" har Jocke skapat då våra ytor hemma i köksträdgården inte räcker till för att producera nog med rotsaker också för lagring. Det är en nackdel med att använda sig av en 4-bädds-rotation med fyra jämnstora ytor - vissa lagringsbara grödor vill man odla mer utav, och då behövs mer plats. 

Förra året blev hela arbetet med att först iordningställa odlingsplatsen och sedan så/sätta alla grödor omintetgjort av ett gäng vildsvin som bökade upp hela stället. För att undvika ett liknande fiasko i år, har Jocke nu ordnat en första försvarslinje med ett ordentligt staket, som planeras förstärkas med en andra försvarslinje med kulor som avger en doft som får de att tro att det är någon annans revir. Nu hoppas vi på 1:1 i matchen mot svinen! Andra objudna gäster gör sig heller icke besvär, tack...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar