torsdag 17 april 2014

Att bygga en kallbänk

Att få ha en kallbänk har varit en dröm i flera år. Förra året ordnade vi den perfekta platsen till en sådan, men hann inte bygga själva bänken. Nu var det läge att göra det, så att vi kan få glädje av bänken under hela säsongen. Vi har ju allaredan en hel del nyuppdragna växter på gång inomhus som snart måste få flytta till ett bra ställe för avhärdning!

Utgångspunkten för bänken är fyra gamla fönster som mäter 134 x 55 cm, så hela bänken kommer att vara 220 x 134 cm stor. Vi har valt att bygga den av 12,5 cm bred ytterpanel och reglar på 4,5 x 4,5 cm.

Sidokonstruktionen 
Sidorna var det klurigaste att konstruera p g a lutningen. Jocke kläckte idén med att bygga sidorna med stående panel istället för liggande. Vi lade snabbt ut 10 brädor bredvid varandra, och ritade sedan dit lutningen.

Baksidan har liggande panel, medan sidorna har stående. Sidorna är ihopsatta med vinkeljärn.

Marken där bänken skulle stå förberedde vi genom att rensa bort ogräs och lägga ut markduk. Runtom kompletterade vi med barkduk eftersom tanken är att det ska ligga täckbark runt bänken. När bänken var på plats, fyllde vi den med ett lager grus inuti - dels för att ytterligare höja temperaturen lite grann, och dels för att underlaget är lätt att anpassa efter det som ska stå där. Krukor kan man t ex borra ner lite grann så det står rakt.


Bänken är tillräckligt stor för att rymma två plastbackar från plantskolan på rad - perfekt! Vi har fått tag på dessa plastbackar när de sålde av sitt överskott på backar förra året (5 st för 100 kr). De är mycket stabila och har många hål i botten så att vatten kan rinna undan. Vi använder de dels för att ställa upp inkrukade växter på ett platsbesparande sätt och lätt kunna flytta runt många växter åt gången, och dels vid skörd och  för lagring av potatis mm.


Så här ser den färdiga bänken ut. Än så länge bara ligger fönstrena på ramen. Vi klurar på var och hur vi ska sätta gångjärnen så att det går smidigt att öppna och kan stå öppna när man ska ställa in saker. Det är inte helt lätt! Menmen, det viktigaste är att bänken går att använda, och de första "hyresgästerna" har redan flyttat in! Och snygg blev den med, om jag får säga det själv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar