onsdag 5 mars 2014

Fredagsmys för trädgårdsmänniskor


Sveriges television har ju lyckats med konststycket att göra största delen av alla Sveriges trädgårdsintresserade befolkning minst sagt besvikna med sitt senaste trädgårdsprogram Trädgårdskampen. Sällan har väl några tv-producenter missat så grovt sin målgrupps intresse och inställning.Tävlingar och konkurrens, konflikter, spänning och stress är precis de saker som vi trädgårdsmänniskor går ut i trädgården för att slippa undan. Det får gärna ta tid i trädgården, det handlar om skaparglädje och kreativitet, att sakta ner och ge sig tid för att skapa något vackert, eller odla smakfulla grödor eller bara njuta av vackra växters färg och form.

I väntan på att SVT inser detta så finns det ju lyckligtvis en serie som verkligen slår an rätt ton. Jag talar naturligtvis om Gardeners' World som sänds på BBC i England, med Monty Don som programledare. Det är bra, det är påkostat och kryllar av underbara adjektiv om växter och odling.  Det visas på fredagar, och stora delar av England låter sig inspireras på fredagen för att sedan på lördag morgon ge sig ut och förverkliga alla idéer från programmet i sin egen trädgård. 

Tyvärr har det inte varit helt lätt för oss svenskar att få tillgång till, men nu finns det ett sätt där även vi stackars nordbor kan ta del av detta underbara fredagsmys. BBC har en motsvarighet till SVT play, även den gratis och utan reklam, på http://www.bbc.co.uk/iplayer/. Det fungerar dock bara om man befinner sig inom Storbritanniens gränser, så för att lyckats strömma på din dator i Sverige, så behöver du några saker:
1. Det första är att du laddar ner och installerar webbläsaren Chrome till din dator. https://www.google.com/intl/sv/chrome/browser/
2. När du har installerat Chrome, måste du ge den ett extra program, ett "tillägg" eller "extension" som heter Zenmate. Öppna Chrome och klicka en gång på de tre parallella linjerna längst upp till höger, välj sedan " tool" (i den svenska versionen "verktyg") och "extensions" ("tillägg"). Du får nu upp ett nytt fönster där du kan välja att söka efter nya tillägg ("Get more extensions"/"Hämta fler tillägg"). Då skriver du in Zenmate och väljer att ladda ner och installera appen.
3. Du ska nu ha fått en ny liten icon längst upp till höger i Chrome-fönstret som ser ut som en liten sköld. Där kan du ställa in hur du vill att Zenmate ska fungera. Första gången du klickar på den, vill den att du skriver in en fungerande e-postadress. När du har gjort det, så är Zenmate igång .
4. Nu är det bara ett steg kvar.  Klicka på Zenmate-iconen igen och längst ner kan du välja "change location". Du väljer då London, United Kingdom. Nu tror Chrome att din dator är i London och det är det bara att surfa in på BBC Iplayer och du borde nu kunna strömma programmen därifrån.

Första avsnittet för säsongen sänds på fredagen den sjunde mars, klockan halv nio i England  (GMT) och ska läggas ut på Iplayer strax efter. Så med tanke på tidsskillnaden borde vi förhoppningsvis kunna se programmet runt halv nio tio svensk tid. Vissa program går även att ladda ner direkt via Iplayer istället för att strömmas och kan sparas i datorn.

Hoppas ni får ett trevligt fredagsmys.
 


11 kommentarer:

 1. Men TACK! Jag har tidigare haft erbjudande om olika smarta "genvägar", men det här var den absolut enklaste.

  SvaraRadera
 2. Ska genast sätta sambon på att fixa detta Super tack för tipset

  SvaraRadera
 3. Thank you! Toppen, tydlig och bra skrivet också./mvh Tyra

  SvaraRadera
 4. Tack! Vilket bra tips=) Ska bli spännande att kika på fredag.
  Mvh/Tina

  SvaraRadera
 5. Du slog huvudet på spiken i första stycket. :) Precis min åsikt. Tack för tipset på fredagsmyset! Ska kolla det.

  Camilla

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset, ska testa om det fungerar med Chrome och Zenmate, har lagt in location som London. Håller också med om att tävling och trädgård inte hör ihop. Men jag kunde ändå inte låta bli att se hälften av alla programdelar. Personerna som var med och reportagen kring deras trädgårdar hjälpte upp programmet ...lite. Ingen skugga på dem. Och juryn gjorde sitt bästa i situationen de hade hamnat i.

  SvaraRadera
 7. Åh, vilken bra beskrivning! Detta ska vi absolut testa! Tusen tack, Jag äääälskar Monty Don! :)

  SvaraRadera
 8. BBC Two har också väldigt bra information om varje avsnitt på sin hemsida, förresten. Alla "Jobs for the week-end" finns listade, och adresserna till de ställen programmet besökte står där med. Toppen för oss som gillar att resa till England! :) http://www.bbc.co.uk/programmes/b03xl41f

  SvaraRadera
 9. Upptäckte att programmet faktiskt är tillgängligt på IPlayer samtidigt som det visas i England, d v s vi kan börja till 21.30 och slipper vänta en extra halvtimme! Underbart! :)

  SvaraRadera
 10. Hur är det med andra länder? Finns det mer trädgårdstv??
  USA?

  /Lillianna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert men jag har inte lyckats hitta något bra. (Tar gärna emot tips också)
   Det enda extra trädgårdsprogram som vi tittar på är Beechgrove Garden. Ett trädgårdsprogram från Skottland. Går på BBC 1 och börjar för säsongen nu på torsdag, 3:e april. 8.30 GMT.
   Inte riktigt lika bra som Gardners world, men man får ju lyssna till riktigt härliga Skotska dialekter som bonus.

   Radera