lördag 12 april 2014

Rosor & åbrodd = sant

I flera veckor har vi funderat på hur vi ska plantera upp våra nya två rosbäddar. Att det skulle vara rosor i säger sig ju självt, men nog behövde de kombineras med någonting - men vad? Att rama in bäddarna med en låg buxbomshäck vore ju fantastiskt vackert, tyckte vi - om det inte hade funnits risk för ev svampangrepp och plantorna hade varit både lite billigare och lite mer snabbförökade. Lavendel skulle kunna vara ett annat vackert alternativ, men förkastades också det med tanke på klimat och kostnad per planta.

Hinkar, tub trugs, pinnar och snören är mycket användbara när man försöker visualisera sin plantering utan att ha köpt några plantor än!
En sökning på "kantväxt" på nätet gav oväntat många förslag på annat än just buxbom och lavendel, och vi hittade ett toppenförslag: åbrodd som faktiskt t o m går att formklippa och dessutom visade sig vara lätt att föröka! Här hittade vi inspirationen. Plantskolan hade inte fått in åbrodd ännu, men kunde beställa den åt oss. Dessutom lyckades vi pricka in deras perennkampanj så att vi kunde få 4 för priset av 3. Vi använde vårt presentkort vi hade vunnit i BTs trädgårdstävling till detta, och fick med oss 28 plantor hem idag. Gratis är gott! 

Nästa fråga var vilka rosor vi  ville ha, men det finns ju så många att välja på... Ympade eller rotäkta? Gammaldags eller moderna? Svenska eller utländska? Barrotade eller i kruka? Köpa på plantskolan eller på nätet? Sen får vi heller inte glömma att vi faktiskt bor i zon 4-5, så vi måste definitivt hitta sorter som tål detta tuffa klimat. Dessutom är rosor ett dyrt nöje, förstod vi. Det har gått så långt som att den engelska rosgurun David Austin erbjuder sina specialrosor i lyxkruka med egen vapensköld i guld på, och tar betalt därefter med! Efter mycket om och men och ett par besök på plantskolor köpte vi till slut barrotade rosor på Coop Trädgård som verkar vara både tillräckligt härdiga och var prisvärda (89 kr/tvåpack):
Nina Weibull (röd)
Europeanna (röd)
Queen Elizabeth (rosa)
Peace (gul-orange)
Vi får se om de håller vad de lovar. Hoppas, hoppas!

De 28 åbroddplantorna var ju absolut inte tillräckliga för att bilda en häck runt våra två bäddar, utan det hade lätt behövts minst det dubbla. Vi planterade dem relativt glest, och tog sedan sticklingar direkt. Enligt personalen på plantskolan ska man sticka dem i sand och så rotar de sig på bara en vecka. Det ska bli mycket intressant att se om det fungerar. I så fall har vi ytterligare 30 plantor att sätta ut om ett par veckor, och då borde det likna en häck snart. Och vet ni vad som är det mest fascinerade med åbrodd? Den doftar Coca Cola!

Så här blev det!
Nu gäller det att ha tålamod och vänta på resultaten - vänta på att rosorna ska växa till sig och börja blomma, på att åbrodden tar sig och på att det blir tillräckligt varmt så luktärterna kan planteras vid det hemmasnickrade växtstödet. Förhoppningsvis är rabatterna i något så när uppvisningsbart skick den 29/6 när vi ska öppna vår trädgård i samband med "1000 trädgårdar". Håll tummarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar