måndag 8 juli 2013

Ny kompost & rabatt

När vi anlade vår kompost, tyckte vi att vi tog till ordentligt med 2 x 1,8 m. Snart insåg vi dock nackdelarna med vår lösning: lägger man bara på och på, kommer man aldrig åt den färdiga jord som då finns längst underst - om det nu ens blir någon sådan, eftersom det också behövs luft in i processen och man bör vända sin kompost några gånger innan den blir till jord. Dessutom var komposten faktiskt ändå för liten.

Efter att ha sett Monty Dons tredelade kompost på tv och sedan sett liknande lösningar i verkligheten på vår första Englandsresa har vi varit sugna på att ordna det på samma sätt hemma i vår trädgård. När vi i höstas blev tvungna att ta ner den gamla, ruttna lönnen som begränsade utrymmet för komposten, blev det äntligen plats för önskekomposten. Nu har vi äntligen verkställt projektet "tredelad kompost" - och bra blev det! Hädanefter kan vi skyffla komposten från avdelning till avdelning, och i sista "facket" kommer det då att ligga finaste kompostjord redo att användas. Nya komposten är 3 m bred.

Gamla kompost och tillhörande "böshörna"  


Nya, tredelade komposten från ena...
... och andra sidan!
Stora perennrabatten löper i en böj runt plommonträdet dom fanns där innan rabatten anlades. Snyggt, visst, men väldigt svårt att komma runt med gräsklipparen. Dessutom har vi lagt en ring med stenar runt alla andra fruktträd i trädgården, och perenner innanför ringen, så vi ville gärna ha något liknande här också. 
Utgångsläget, fast gräset är delvis redan bortgrävt
Så här blev det!
Backnejlika, veronika och karparterklocka
Och så sist, men inte minst: idag var äntligen våra egna jordgubbar mogna. Vi kunde skörda 500 gr, och stoppade ju dessutomn några direkt i munnen medan vi skördade. Inte dåligt! Vi ligger en vecka efter Lundbergs som öppnade självplocket måndagen i vecka 27.

Mumsfilibaba!


3 kommentarer:

 1. Så fint!
  Vi vill också bygga Monty-komposter. Stora och med många fack så att det alltid finns någonstans att göra av det bortrensade. Nyckeln till ett skönt "flow" i trädgårdsarbetet, helt enkelt. Jordgubbarna ser himmelska ut! Våra for raka vägen upp bland molnen de med - i skatornas magar. Nästa år får det bli nät...
  Kram Ester och Pelle

  SvaraRadera
 2. Själv har jag plastkomposter svarta . 1 godkänd isolerad kökskompost med tillstånd från kommunen så hemma får allt köksavfall gå i den komposten. Sen har jag ytterligare tre plastkomposter där allt trädgårdsavfall går. Samt att en har en såkallad överrock (isolering) som gör att den håller värmen bättre på vintern. I den lägger jag kökskomposten när den är skadedjursklar dvs inte är intressant för råttor längre. Blandar med övrig kompost och så får den vila ev till våren. //Ylva i Borås trädgårdssällskap

  SvaraRadera
 3. Ylva, din överrock verkar ju fiffig. Den hade jag gärna velat se IRL någon gång. Med en sån kanske komposten är igång hela vintern med? det vore ju suveränt!

  SvaraRadera