lördag 14 juni 2014

Vårmarknad på Vänga

Idag gjorde vi premiär som växtförsäljare! Borås Trädgårdssällskap ordnade en vårmarknad tillsammans med Vänga Hembygdsförening, och vi sålde både grönsaksplantor, perenner som vi har förökat själva och några ettåriga blommor som vi sådde tidigare i våras. Den spännande frågan före marknaden var: skulle grönsaksplantorna bli en riktig hit, eller skulle de bli hyllvärmare? Hittills har det knappt inte funnits några grönsaksplantor att köpa på de växtmarknaderna vi har varit på. Skulle det finnas en efterfrågan?

Skänstadsvägens Frukt & Grönt representerad av Joakim
Svaret är: JA! Vi sålde det mesta vi hade med oss! Särskilt roligt var att det främst var unga människor som var intresserade av grönsakerna, och flera verkar dela vår grundtanke om att det som odlas i trädgården ska vara gott att äta. Följande växter sålde slut, och hade kunnat säljas mer utav:
 • allåkerbär
 • ampeljordgubbar
 • sibirisk bladraps
 • sparrisbroccoli
 • mangold
 • grön squash
Dessa fanns det kvar utav i slutet. De som står längst ner var minst populära:
 • jordärtskocka
 • physalis
 • olika sorters pumpa
 • chili
 • gurka
 • olika sorters tomat (Inte så lätt att konkurrera med Sibbarps Tomatodling som stod precis bredvid...
När det gällde perenner, så var backnejlikan väldigt populär. Kan det ha att göra med att den blommade just för tillfälle? Många säger ju att kunderna faller för det som blommar just nu... Ettåringarna rosenskära och pionvallmo var inte i blom ännu, och sålde inte så bra som vi hade förväntat oss. När man väl började prata lite mer för dem och även tog fram bilder på mobilen var det genast fler kunder som slog till. Nästa gång kanske man ska ha med sig sin surfplatta för att kunna plocka fram bilder i större format?

Det måste ha varit en rolig syn när vi åkte hemifrån imorse! Bilen var smockfull med växter, och vartenda lilla skrymsle utnyttjades. Jag hade t o m växter i knäet. På hemvägen var det betydligt glesare i bagageluckan. Istället hade vi med oss 1040 kr hem! Rätt bra förtjänst för två förstågångssäljare! Och kul var det med.

Att det blev lite växter över var faktiskt lite tur med. Om två veckor ska vi ju öppna vår trädgård inom ramen för Tusen Trädgårdar, och då är det ju roligt att ha lite plantor till försäljning även då.


3 kommentarer:

 1. Hej, Inka!
  Kul att läsa om dig/er och dina/era trädgårdserfarenheter. Vi har ungefär lika stor träddgård, men jag är för gammal för att odla upp gräsmattan. Men den är fin, kan du tro! Försöker hålla den som en gammaldags trädgård, odlar mycket grönsaker. Detta år har ju varit fantastiskt, jag skördar nu andra omgången sallad och spenat och i veckan ska vi med spänning kolla under potatisplantan. Jag hade också en försäljning på en växtloppis tidigare i vår, mycket roligt och givande!
  Om ni har vägarna förbi så titta in, lova!
  Hoppas du letar upp oss om ni gör en Skåneresa.
  Kram Gunnel

  SvaraRadera
 2. Hej hoppas kommersen gick bra, annars kanin ju ha lite till försäljning på Tusen trädgårdar. Tyvärr kan vi inte komma den dagen, men vi dyker upp rätt som det är. Roligt att ni är med i tusen trädgårdar den var lite skralt med besöksmål i Borås - desto fler i Tranemo :-) ... Peder

  SvaraRadera
 3. @Gunnel:Tänk att jag kom att dela ditt trädgårdsintresse till slut, och att vi båda gillar att odla vår egne mat! Det var ju inget som jag trodde jag skulle gå igång på som 19-åring... Jag skulle så gärna vilja se ert fina hus och trädgården. Jocke och jag har länge pratat om att åka till Skåne på trädgårdsresa. Förra sommaren gick min bil sönder just som vi skulle åka ner. I sommar har jag bara en kort semester, och då blir det främst en resa ner till familjen i Tyskland. Men vi kommer, och när vi väl gör det, så ska vi definitivt hälsa på er! :) Hoppas det blev goda midsommarpotatis för er med! Kram!

  @Peder: vi var riktigt nöjda med försäljningen på marknaden, och dessutom har fler grönsaksplantor gått i vår lilla butik här hemma de senaste dagarna. Tänk att det allra mesta nu har blivit sålt! Hoppas kunderna blir nöjda, och upptäcker tjusningen med att odla sin egen mat. Till Tusen Trädgårdar får det bli försäljning av perenner istället, och så vår egen honung, så klart. :) Antalet deltagare i Boråstrakten har ökat kraftigt sedan Tusen Trädgårdar 2012 - då var det bara en som hade öppet, nu är vi tre! Men ni i Tranemoområdet leder ligan, helt klart! ;) Ni är välkomna hit en annan dag. Ännu roligare med en privatvisning, ju!

  SvaraRadera