söndag 24 mars 2013

Potatisnörderi 2013


Tja... då väntar vi bara på att våren ska infinna sig. Våra fönster är fulla med frön som gror, och vårt matsalsbord är nu förgroningshögkvarter för årets sättpotatis. I år ska vi prova en hel del nytt, med de största förhoppningarna på Sarpo mira (längst fram i bilden) som sägs vara näst intill immun mot bladmöglet, och en god fast potatis också som går bra att göra klyftpotatis av. Vi får se hur det fungerar, kanske kan man till och med prova att få en andra skörd med dem. Nyskördad potatis på julafton, kanske?

Vi ska också prova några delikatesspotatisar, Linzer Delikatesse (i mitten av bilden till höger) och Pink Fir Apple (mitten  till vänster). Vi har gett upp på färskpotatis i år, det känns inte lönt här i zon 4, men Pink Fir Apple ska i alla fall vara en något tidigare sort. Båda ska vara väldigt goda att äta.

Vårt huvudnummer är dock fortfarande Asterix (de röda potatisarna längs upp), vilket var den enda sort som fungerade bra förra året. Alla andra sorter vi provade var en rejäl besvikelse. Både sparrispotatis och Red Duke of York blev mjöliga och smaklösa och föll sönder helt vid kokning. Asterix däremot gav enormt stor utdelning och hade mycket god smak och bra konsistens. De fungerade också mycket bra att lagra, och vi levde länge och väl på vår Asterix-skörd.

I år ska jag också se till att undersöka exakt hur stor utdelning per kg sättpotatis vi får av de olika sorterna. Till protokollet: 1 kg vardera av Linzer Delikatesse, Sarpo Mira och Pink Fir Apple och 2,5 kg av Asterix ska ner i jorden i år. Vi får se vilken som ger bäst utdelning.

Då så - nu ska jag ut och sparka  lite på snön! Bort! Smält! Vi potatisnördar har inte tid med mer vinter nu! Minus 14 grader den 24 mars...fy!

1 kommentar:

  1. Sluta som lärare och bli odlare på heltid! Eller köp en liten gård och bli månskensbonde :D

    SvaraRadera