torsdag 21 mars 2013

Stadsträdgårdsmästarens beskärningstips

Sten-Anders Jöne och fyra av hans kollegor tog ikväll emot i Annelundsparkens fruktträdgård för att visa hur man beskär fruktträd. Trots bister kyla och snö (!) var vi ca 30 deltagare, och det var väl värt att stå ute i kylan för man fick lära sig mycket. Killarna visade hur man beskär riktigt unga träd, ca 15 år gamla träd och riktigt gamla träd (70-80 år). Det underlättar otroligt när någon visar praktiskt medan han förklarar samtidigt. Frågor uppmuntrades och besvarades utförligt.

När beskär man?

Äppel- och päronträd kan man beskära hårt vid den här årstid utan att träden tar skada. Plommon kan man också ta, men lite mer försiktigt eftersom de egentligen är JAS-träd (d v s som beskärs under perioden juli-augusti-september). Körsbärsträd däremot ska alltid beskäras efter skörd, vilket också gäller andra stenfruktsträd. Just körsbär får man beskära rätt hårt under de första åren för att forma trädet, men ju äldre det blir, desto sämre tål det beskärning.

Lönn får absolut inte beskäras på vårvintern, för då kommer saven bara att spruta ut, utan man måste vänta till hösten. Jag är glad att jag ställde den frågan. Vi hade nämligen planerat att beskära våra lönnar nu så fort snön försvinner. På det sättet var det tur att snön hittills har hindrat oss!

Hur beskär man?

Ta bort allt som växer inåt eller korsar andra grenar. Se till att kapa utanför grenkragen dock, så att trädet lätt kan läka såret.
Låt fruktanlagen vara, men korta in övriga grenar så att det är tre knoppar kvar på dem. Skär av ovanför en utåtgående knopp så att det nya skottet förlänger grenen utåt.
Var inte blyg när du beskär, utan ta rätt mycket. Det är bara bra för trädet.Om man tycker att ett gammalt fruktträd man har är för högt , så kan man "ta ner" det genom att välja ut nedåtväxande grenar som man sparar och så skär man av grendelen som växer uppåt på samma gren.Barklim och liknande ska man inte använda. De gör större skada än nytta. Trädet läker sig bäst självt!

Redskap

Jag har fått presentkort på en ny sekatör i julklapp av Jocke, och måste nu välja modell. Därför passade jag också på att fråga vilka redskap proffsen använder, och det visade sig vara sekatör och grensåg från Felco, samt en sorts sekatör på ett långt skaft från ett annat märke som inte gick att ta reda på. Killarna rekommenderade Felco-sekatören med rullhandtag, eftersom man då får ett bättre grepp under hela snittet och mer kraft.
Sten-Anders med kollegor brukar köra detta evenemang varje vår. Jag kan bara rekommendera alla att delta nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar