lördag 2 mars 2013

Premiären

Vår trädgård har vi haft i snart fyra år, och ungefär lika länge har vi sagt att vi ska försöka dokumentera året i trädgården och alla projekt vi har. Det är ju roligt att kunna gå tillbaka och se hur ens trädgård har växt fram och utvecklats, och framförallt viktigt att bevara de insikterna man kom till under förra odlingssäsongen. Man lär sig ju otroligt mycket medan man håller på, men kommer inte alltid ihåg allting när det är dags för samma sak ett helt år senare. En hel del kort har det blivit hittills, men inga anteckningar. Det ska det bli ändring på  nu under trädgårdsåret 2013!

Idag kändes det som om våren verkligen är på väg nu. Det var fem plusgrader och började töa och smälta riktigt ordentligt! Det är inte en dag för tidigt, för vi har laddat sedan december... På julafton hade större delen av våra julklappar till varandra trädgårdstema - trädgårdsböcker, en grep, en fin sekatör. På nyårsdagen gick vi igenom våra fröer och beställde nytt inför den kommande säsongen. I januari gick vi med i Borås Trädgårdssällskap, och deltog på en fröbytarkväll där för några veckor sedan. Jocke har också sått några gamla fröer för att se om det fortfarande är liv i dem - och det är det. Mycket har redan grott! Vi längtar efter att Monty Don ska komma igång med 2013 års-upplaga av favoritserien "Gardeners' World", och tittar så länge på programmen från 2010. 

Idéer om vad vi vill göra den kommande säsongen förutom att så, plantera och sköta våra grönsaker är det absolut inte brist på:
  • beskära våra gamla lönnar
  • bygga en mycket större trädgårdskompost, helst med tre separata avdelningar
  • anlägga ytterligare upphöjda grönsaksbäddar (och gräva bort en massa gräs innan dess)
  • flytta björnbären till ett bättre ställe och ge dem ett plank att växa på
  • bygga höga växtstöd i vitt till den vita rabatten
  • sätta klätterväxter på insidan av häcken och låta dem klättra på höga växtstöd så att det blir lite dynamik i häcken
  • öppna trädgården för Trädgårdsamatörerna eller Borås Trädgårdssällskap, kanske
Nu ska jag ta och gå igenom alla våra fröpåsar för att ta reda på vad som behöver förkultiveras och när det då ska sås! Snart är det vår, och snart har vi åter jord under naglarna!

/Inka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar