måndag 1 juli 2013

Lägesrapport från grönsaksfronten

På sistone har det regnat en hel del, och efter en relativt torr period dessförinnan var detta precis vad grönsakerna behövde för att växa till sig ordentligt. En del fröer som bara inte ville gro innan trots vattning för hand mådde också bra av "duschen". 

Däremot har temperaturerna sjunkit, och det blir inte mer än 18 grader på dagarna. Lite mer sol och lite varmare temperaturer hade inte skadat nu för att gynna växterna ytterligare! Jordgubbarna t ex är stora, men fortfarande gröngula. Det känns som om de aldrig ska bli mogna - så synd eftersom det ju är en av trädgårdsårets höjdpunkter att skörda egna jordgubbar, iaf enligt mig. Menmen, på det stora hela taget växer det bra, och skördeperioden har börjat komma igång!

Idag skördade jag grön squash för första gången. De var inte så stora, men späda och mycket goda!

Gurkorna har växt till sig ordentligt

Korsbärstomaten Rambling Red Stripe har allaredan satt de första frukterna. Vi kanske kan börja skörda tomater ovanligt tidigt i år?

Rotfrukts- & salladsbädden: sallad skördas redan, mangold snart redo för skörd med. Palsternackorna har grott dåligt i år, därav flera luckor.

Kålbädden: flera kålplantor har dött på sistone, och det fina mönstret som var tänkt fungerar inte. Har nu fyllt ut luckorna med kålrabbi iaf, och de växer så det knakar.

Bönbädden: störbönorna börjar nu slingra sig uppför ställningen och sockerärtorna blommar.

Bra fart i potatislandet:  Asterix (i en annan bädd) blommar redan, Sarpo Mira och Linzer Delikatesse gör det snart med

De olika löksorterna som Jocke sådde i våras har verkligen tagit sig bra, t o m purjolöken (i mitten) ser stor ut nu

I år växer den gula squashen uppåt och ruttnar förhoppningsvis inte bort vid kontakt med marken då!

Kronärtskockorna har utvecklat ett gigantiskt bladverk

Stödanordning för bondbönorna är nu på plats


3 kommentarer:

  1. Var det där ALLT ni hade att komma med... ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaj, jag hade fler kort, men valde bara ut DE BÄSTA till er! ;) Man är alltid välkommen att beskåda rabatterna IRL annars.

      Radera