fredag 26 juli 2013

Just nu i trädgården - v. 29

Nu var det dags för det sista "anläggningsprojektet" för den här säsongen. Våra långsmala bäddar längs med uppfarten ramade vi in med gammalt, rött tegel när vi anlade rabatterna för tre år sedan, men tyvärr klarar inte teglet de stränga vintrarna och "sprängs" sönder inifrån. Innan det förstörs helt, känns det bättre att ta upp det och spara det till ett annat projekt - t ex den nya kallbänken/drivbänken som vi ska bygga nästa säsong. Istället köpte vi enkla stenar gjutna i betong på Byggmax, och satte runt rabatterna. De är inte lika röda som teglet, men passar ihop bra med gruset på uppfarten iaf.


Det ena körsbärsträdet som stod längs med uppfarten har fått en konstig sjukdom i barken, och dog så sakterligen. Trädet köptes på rea på Blomsterlandet får två år sen, och nu känns det ju som om det fanns en anledning till det billiga priset! Tråkigt! Eftersom man inte ska sätta samma frukt på ett ställe där ett sjukt träd har stått, ersatte vi det med ett päronträd ("Souvenir", ekofrukt, härdigt till zon 5). Återstår att se om vi lyckas bättre med päron denna gången än förra - men då flyttade vi stackars trädet två gånger efter plantering, okunniga som vi var då...


Ett fruktträd till planterades mitt emot det nya päronträdet, på andra sidan bersån: ett surkörsbär, "Stort Klarbär", härdigt till zon 5 som Jocke fick i födelsedagspresent i år. Nu har vi sammanlagt 10 fruktträd på vår tomt, så den framtida skörden är säkrad!

Veckans perenn: den nya klematisen.
Veckans ros: honungsrosen.

Veckans blomma: luktärt. Ju mer man klipper av blommor (till fina buketter, förstås), desto fler blommor producerar den. Och den doftar himmelskt!

Veckans grönsak: kålrabbi i två färger

Följande grönsaker har skördats denna veckan: 
  • plocksallat - som fortsätter att växa starkt
  • kålrabbi - som har gått från att se lite sorgliga ut till finfina knölar som är mjälla och smakar himmelskt
  • sockerärtor - som är godast råå direkt från plantan, men man får skynda sig, de sätter frukt snabbt!
  • mangold - som inte växer särskilt bra i år alls, men den första skörden var trots allt smaskig
  • rödbetor - några små premiärbetor fick vi när vi gallrade i raden, och de blev till Tareks rårakor - mums!
  • jordgubbar - plantorna ger en helt otrolig skörd i år. Vi har plockat ca 5 kg sammanlagt just nu, vilket bl a har gett 5 burkar sylt (med 75% frukthalt), och det finns ändå fler gubbar kvarDet nybyggda planket har nu också målats, och bukettaplarna har planterats framför. Hela området runt komposten täcktes också med täckbark. Nu är det riktigt snyggt även i det hörnet av trädgården!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar