lördag 7 september 2013

Att tävla i trädgård...

En lite oväntad effekt av vår trädgårdsvisning tidigare i år blev att vi nominerades till Borås Tidnings tävling "Årets trädgårdsodlare". Vi trodde ju aldrig att någonting sådant skulle bli aktuellt, inte minst med tanke på att man i Sverige i motsats till England knappt inte har en tradition av trädgårdstävlingar! För 3 veckor sedan hörde Marianne Hedenryd från BT av sig och meddelade att vi hade blivit utvalda som en av tre finalister i tävlingen där sammanlagt 15 trädgårdar hade deltagit.

Juryn kom hem till oss tillsammans med BTs fotograf Anders Robertsson, och under en timmes tid blev vi intervjuade, mängder med bilder tagna och så granskade så klart juryn trädgården. På ett sätt kändes det ju lite synd att de kom så pass sent på säsongen, för vår trädgård var ju verkligen som allra, allra finast i mitten av juli. Nu har vi skördat av våra grönsaker, och mönstrena syns inte lika tydligt längre i potagerdelen. Å andra sidan kunde vi ju bjuda våra gäster på ett och annat smakprov direkt från landet, t. ex. tomater, bondbönor, stevia och mynta, så att de verkligen kunde uppleva "snaskträdgården" själva.

I tisdags kom artikeln i BT och även på BTs hemsida. Tänk att få läsa om sin egen trädgård på ett helt uppslag! Och Marianne Hedenryd hade verkligen lyckats skriva en artikel som fångade våra tankar om vår trädgård på ett bra sätt. På jobbet fick både Jocke och jag många trevliga kommentarer, och det fick återigen igång många samtal om trädgård i allmänhet. Skoj!

Idag på Skördefesten var det prisutdelning. Alla vi tre finalister fick komma upp på en liten scen, där BTs Stefan Eklund sedan läste upp motiveringen och avslöjade vem som hade vunnit tävlingen. Det blev Liss Pontelius trädgård i Ulricehamn som vann, och vi och Anita Jönsson kom på en delad andra plats. Det innebär i alla fall ett presentkort på 700 kr på Brändmarks Blommor. Helt otroligt hur saker och ting har utvecklats detta året! Förra året funderade vi mycket om och när vi skulle våga ha en trädgårdsvisning för Amatörerna eller Trägårdssällskapet, och nu har vi t o m gått till final i en trädgårdstävling!

2 kommentarer:

  1. Jättegrattis får se om vi vågar visa våran trädgård nångång. Gå till final o nån trädgård tror jag inte att vi kommer. Ni inspirerade oss speciellt min sambo! / Ylva

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att höra, Ylva! Tack! Våga satsa på att visa er trädgård! Det är himla skoj, och vi andra uppskattar ju att få komma! :)

    SvaraRadera