torsdag 26 december 2013

Skörderapport med viss fördröjning

Vilken skillnad det blev för både trädgårdsarbetet och bloggandet när vi väl hade börjat jobba igen! Tiden räckte med nöd och näppe till för att skörda och hålla efter ogräset någotsånär, men inte mycket mer än så. Lite synd, känns det som. Men som tur är hann vi i alla fall ta fram kameran - eller snarare mobilen -, och fånga vad som hände på bild. Lite kul att gå tillbaka till sina bilder nu under julledigheten och minnas allt gott vi kunde skörda i höstas!

Broccolin lyckades riktigt bra tack vare gynnsamt väder i år. det blev ett stort "huvud" på varje planta, och så lite smått längre ner på plantan också.

Ampeljordgubbarna var ett experiment som såg ut att misslyckas först. men sen, ganska sent på säsongen, började plantorna leverera supergoda bär med mycket smak. Lycka!
Chiliplantorna var helt otroliga. Det tog visserligen lång tid för chilifrukterna att bli mogna, men vilken avkastning det blev sedan! Dessutom visade det sig att de gick alldeles utmärkt att torka.

Jockes innovativa sätt att torka lök - hängs bara över den gamla stegen som ändå förvaras i carporten.

Vår egen majs smakade verkligen sockersött - och ja, det gör skillnad att tillaga den direkt efter skörd och inte vänta!

Svamptorken kändes ju lite som årets modegrej - men den är otroligt användbar. Vår äppelsort Sävstaholm blev det t ex supergoda äppelringar utav.

Mangold kunde vi skörda fram till första frosten i oktober.

Spaghettipumpa var ett annat experiment som lyckades. Pumpaköttet är verkligen som spaghetti, och smakade utmärkt med en köttfärs- eller quornfärssås.

Grönkålen fick sig en frostknäpp i oktober, och kunde sedan skördas under november månad.

Det blev allt lite brysselkål med, men de små huvuden var bara delvis hårt knutna. Här fungerade den gröna sorten bättre än den lila, även om den lila sorten naturligtvis var fräck att ha rent utseendemässigt.

Det har verkligen varit en fantastisk odlingssäsong, och de allra flesta sakerna växte bra och gav en finfin skörd. Vi är fortfarande lyckliga och tacksamma över att det äntligen blev en riktig sommar igen, vilket ju bidrog otroligt mycket till det lyckade odlingsresultatet. Häromdagen köpte vi en ask cocktailtomater - och det var som att tugga på en gummiboll istället för att äta en tomat. Då längtar man allaredan efter nästa odlingssäsong, och efter att få smaka äkta tomatsmak. Tills dess köps här nog inga flera tomater - äääh, gummibollar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar