söndag 16 februari 2014

Klara, färdiga....så!


Då var odlingssäsongen 2014 inledd! I helgen började vi så lite smått och jag fick inviga min julklapp, en växtlampa med tillhörande värmedyna som ska hjälpa till med groningen. Förhoppningsvis fungerar det bra. Än så länge var det i alla fall väldigt smidigt att sätta upp och det gör att vi inte måste använda våra små fönsterbrädor, utan kan utnyttja andra ytor.

Främst är det några exotiska plantor som är i behov av den extra groningstiden och det extra ljus och värme som lampan ger. Det vi  framförallt har börjat med är chili, paprika, aubergine och stevia.

Chili : Razzmatazz, spanskpeppar, Sweetbanana.
Paprika: Ferenc Tender
Aubergine: Black Beauty

Men även lök, både rödlök och gul lök sådde vi i byttorna, och jag provade även egna frön av smultron och sparris.

En upptäckt vi har gjort är att det fungerar väldigt bra att vattna med en sådan flaska man har när man fuktar tvätt vid strykning. De många små hålen gör att vattnet fördelas jämt. Då undviker man att vattnet spolar bort såjorden ovanpå fröerna.  Dessutom hålls fröerna på plats och flyter inte iväg ut i kanterna.

Ute i trädgården har den ovanligt milda vintern redan lockat fram några väldigt tidiga vårtecken: julrosen blommar, snödropparna är på gång att sticka upp blomhuvudet, påskliljorna har börjat att resa sig ur jorden men mest spektakulärt är det nog att våra jordgubbsplantor faktiskt har små blomknoppar! Antagligen vissnade de aldrig ner på grund av den mycket varma hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar