måndag 17 mars 2014

Vårtecken 2014


Våren kom otroligt tidigt i år - känns nästan som om den vill kompensera oss för sin extremt sena ankomst förra året! Metereologisk vår har vi haft sedan 15:e februari. De första två veckorna i mars bjöd på plusgrader i princip hela dygnet, med toppnoteringar kring 11 grader i solen vissa dagar. Det satte verkligen fart på trädgården, och trädgårdsägarna!

De första krokusarna tittade försiktigt fram första veckan i mars...

... för att sedan fullständigt explodera i början av andra veckan i mars. Wow!

Julrosen skickade ju upp knoppar allaredan i slutet av december, men tog sedan en paus i tillväxten. Nu äntligen har den slagit ut, och blommar riktligt.

Vilken lyckokänsla det är att kunna titta på Gardeners' World på fredagkvällen, och sedan kunna gå ut i sin trädgård för att göra saker dagen därpå istället för att behöva tänka: "Ja just det, det där kan vi göra om fyra veckor när vi inte har en halvmeter snö över rabatterna längre." 

Perennrabatten såg ut som ett slagfält efter vintern. De gamla växtdelarna har nu gjort sitt jobb som vintertäckning, och togs bort för att ge mer ljus åt de nya skotten som redan är på gång på många plantor. Dessutom lade jag på kompost/kogödsel på hela bädden - näring för plantorna, håller fukten i jorden och ger skydd mot ogräs på samma gång.

Dags att gräva igenom vår nya tredelade kompost  för första gången. I det vänstra facket fanns färdig kompost som gick att använda till perennerna. Sedan flyttade jag innehållet i mittenfacket (som är ganska bra nedbrutet redan) till vänstra facket där det får ligga ytterligare ett tag, och högra fackets innehåll till mitten. Det var delvis nedbrutet. Det nerklippta perennerna hamnade i högra facket.

En mätning av jordtemperaturen i grönsaksbäddarna talade dock sitt tydliga språk: vänta lite! Lördagen 8/3 var det mellan  4,8 och 5,6  grader i det översta skiktet i bädden, d v s så långt stektermometern nådde ner.

Sen finns det ett vårtecken till, och det går knappt inte att fånga på kort: människor som promenerar förbi vår tomt (promenerandet avtar nämligen påtagligt under vintern) och kommenterar trädgårdsarbetet. Även om vi står en bit in på tomten, påtar i jorden och ser upptagna ut, ska det ropas en kommentar i stil med "Ojojoj, nu är vårbruket igång! Vad ni sliter med trädgården. Det måste vara mycket att göra...". Vi försöker berätta att trädgårdsarbetet är ett nöje och avkoppling för oss, men det går liksom inte in hos motparten - vilket iofs kan bero på att hörseln inte alltid är den bästa heller. "Att ni orkar... Men ni är ju unga än! Vänta bara tills ni blir äldre..." 

Då är det plötsligt en fördel att häcken ännu inte är grön. Många av dessa personer bär nämligen en gul reflexväst, och syns då på långt håll. Börjar det skymta neongult i bortre kanten av tomten, gäller det bara att snabbt som en vessla ta skydd bakom carporten tills faran är över. Det är det som är slitigt med trädgårdsarbetet - att ducka för alla tjatmånsar! Som tur är finns det ju också de som njuter av att gå förbi vår trädgård och vill visa sin uppskattning, och då rätar man på ryggen, går fram till häcken och tar sig en trevlig pratstund med sina "fans".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar