måndag 17 mars 2014

Vårens anläggningsprojekt

Aldrig är förutsättningarna så bra för att se över strukturen på sin trädgård som nu när snön är borta, men inga stora växter har kommit upp ännu. Det är nu på vårvintern som man verkligen kan se stommen i allting, förhållandet mellan rabatterna, gräsmattan och gångerna. Nu får man tillfälle att omsätta de idéerna som har grott under vintermånaderna, nu får man lägga grunden för ännu an fin odlingssäsong med ännu bättre förutsättningar - vilket i vårt fall brukar innebära ännu mindre gräsmatta!

Nya rabatter
Förra året anlade vi det som vi kallar för "bärrundeln", d v s en stor cirkel runt körsbärsträdet där vi satte alla våra vinbärs- och krusbärsbuskar. Hela cirkeln är täckt med täckbark, och inramad med stenar. Runtomkring fanns ändå en hel del gräsmatta kvar mellan köksträdgården på vänster sida och det stora gamla äppelträdet på högersida - och det är just en bit gräsmatta man ser när man tittar ut från köksfönstret. Här vill vi ju gärna ha en trevligare utsikt än så, men vi lyckades inte komma på en lösning vi blev nöjda med förra året, så projektet har fått "ligga till sig" en säsong. Och vips - nu kom vi på hur vi skulle göra!


Ett bra tips är att använda sig av pinnar och rep för att visualisera den tänkta formen och dimensionerna på den blivande rabatten på plats i trädgården, och känna efter om det passar in. När man väl är nöjd, är det väldigt enkelt att bara gräva ut gräset innanför repen.


Nu återstår bara den angenäma frågan vad som ska planteras i dessa nya rabatter. Troligtvis flyttar vi honungsrosorna till varsin bädd och låter dem klättra på egenkonstruerade växtstöd i pyramidform. Sen vore det kanske trevligt att fylla hela rabatten med buskrosor och lavendel? Det borde ju vara uppskattat av insekterna och hjälpa till med pollineringen av trädgården i övrigt. Tyvärr är det ju inget billigt kalas, så vi får nog göra en ekonomisk kalkyl först...


Gången mellan häck och perennrabatt
Det har varit en ren ogräsinvasion från häcken och in i perennrabatten. Ogräset har verkligen flyttat fram sina positioner de senaste två åren, och tagit sig in mellan stenplattorna, börjat slingra sig uppför riddarsporrarna och växa in i perennerna. Nu är det slut med det! Efter en grundlig rensning lade vi ut barkduk så långt in under häcken vi kunde, och sedan tillbaka stenplattorna ovanpå det.


Barkduken har täckts med ett tjockt lager täckbark både under häcken och mellan stenplattorna. Gången kommer ju inte att synas så mycket när perennerna väl har börjat komma upp, men det är en viktig åtgärd ändå som förhoppningsvis besparar oss en del ogräsrensning längre fram. Inka & Jocke mot ogräset = 1:0!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar