tisdag 20 maj 2014

Blomning och pollinering med förhinder

Direkt efter att vi hade fått metereologisk vår, blev det plötsligt klara, men väldigt kalla nätter i början på maj. Det kom verkligen olämpligt, eftersom körsbärsträdet och plommonträden redan hade börjat blomma ordentligt. Vi har haft en j-a otur med vädret vid pollinering de senaste åren, och knappt inte fått någon frukt från våra nyplanterade fruktträd (som ju faktiskt är 6-8 år gamla nu och borde ge lite frukt). I år såg det riktigt bra ut fram till nattfrosten som enligt vår granne innebar 9 minusgrader den värsta natten. Som tur var uppmärksammade vi SMHIs varning kvällen innan - och försökte skydda träden och lite andra känsliga växter så gott det gick. Det är inte helt lätt att lägga på fiberväv på ett träd som är ca 3 m hög, kan jag tala om!

Förpackningskonstnären Christo hade varit stolt över denna installation! 

Äppleträden hade tursamt nog inte kommit lika långt, och de knopparna som fanns klarade kylan utan problem. Perenner som löjtnantshjärtat och klätterhortensian däremot tog stryk, tyvärr. Nu, två veckor senare, står Sävstaholm-trädet i full blom. Vackrare syn finns inte!


Det har varit varmt i minst två dagar så det har varit gynnsamma förutsättningar för pollinering. Idag har det störtregnat större delen av dagen, men än så länge regnar inte äppleblommorna ner iaf. Dessutom har vi skaffat förstärkning på pollineringsfronten: ett bisamhälle! Jocke går biodlarkurs just nu, och fick sitt första samhälle den 11:e maj i år. Våra nya hyresgäster gillar verkligen Sävstaholm-trädet och har kalasat ordentligt på det under de varma perioderna. Härligt!

Vi välkomnar våra små pollineringsassistenter till vår trädgård!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar