måndag 19 maj 2014

Ympning av äppelträd

I slutet på mars var det ympkväll med Borås Trädgårdssällskap, och vi lärde oss massor. Första steget är att lära sig att skära till ympkvistar med rätt vinkel och en jämn snittyta, och det krävde förutom rätt kniv framförallt mycket övning under kvällen. Som tur var fick man till slut in snitsen, och i slutet av kvällen klarade vi ympa en ny äppelsort på en liten grundstam - antingen Amorosa eller Rubinola. Alla gick alltså hem med varsitt litet äppleträd! Vi fick med oss överblivet material hem, och tillämpade våra nyvunna kunskaper på ytterligare varsin grundstam.

Vår granne Alve tyckte att vi efter genomgången kurs var tillräckligt kunniga för att få hjälpa honom med hans vildapel som han gärna ville ha några goda äpplesorter inympade på. Det kändes som ett stort steg, men visade sig inte vara särskilt krånglig till slut i alla fall, och framförallt väldigt roligt.

Tre ympar (av samma sort) på en gren som är 4-5 cm i diameter
Efter detta vågade vi oss på vårt gamla Sävstaholm-träd, vars egna äpplen är bra till mos, men inte goda att äta direkt eller lagra. Man sågar av en lagom tjock gren (4-5cm) utan att barken fläks upp, snittar barken så man kan lossa den med kniv och sticker sedan in ympen under barken. Det är viktigt att frilägga kambriumet på ovansidan av ympen också, så att ympen verkligen försörjs med vatten. På med bast och ympvax, och så gärna en skylt. Sedan börjar den långa väntan på att någon ymp ska ta sig!

Ympstället vaxat och klart
 Några veckor senare nu ser det faktiskt ut som om det är liv i åtminstone en av ymparna av varje sort. Tänk om det har lyckats i första försöket! Även våra småträd ser ut att leva. Väx, väx, väx!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar