måndag 30 juni 2014

Tusen Trädgårdar 2014 - en upplevelse att vara med i!


Då är den stora dagen över - Tusen Trädgårdar 2014. Och vilken dag det har varit! Så himla kul att få ta emot kända och okända besökare i sin trädgård, och dela med sig av "sin högst älskade plätt på jorden" som trädgårdskompisen Ester Klerfors uttryckte det så fint. Särskilt roligt var att många som kom hade ett stort intresse för grönsaksodling, och kom för att få se vår köksträdgård. Många sade att de fick inspiration av besöket, och att de genast ville satsa på lite större upphöjda bäddar som vi har. 

Dagen sammanfattas fint i bilder - även om det inte var helt lätt att hinna ta några kort eftersom det alltid fanns någon att prata med!

Antal besökare enligt gästboken: 130 - här två av de i samtal om färskpotatis med JockeUppskattat antal besökare: ca. 200. Långt ifrån alla skrev nämligen i gästboken!
Dagens snackis 1: backnejlikan under plommonträdet.
Dagens snackis 2: den mörkrosa riddarsporren.
Dagens snackis 3: rosbågarna av sly
Dagens snackis 4: sparrisen och hur lätt det faktiskt är att odla den.
Dagens dubbla: luftlök
Dagens doft: åbroddshäcken - som luktar coca cola!
Dagens okända: bondbönorna väckte stor nyfikenhet
Dagens försäljning: nästan utplockat både på växtbordet och i sylt-/saft-/honungshyllan efter dagens slut = lyckat! :) Många frågade efter fler grönsaksplantor (särskilt mangold, squash, sparris), men vi sålde ju slut på det mesta sådant på växtmarknaden för två veckor sedan...
Förberedelserna då? I trädgården gjorde vi inte så mycket utöver det vanliga underhållsarbetet som ändå ska göras - klippa bort vissna blommor och rensa ogräs. Gräsklippning och kanttrimning dagen innan gav stor effekt och fick hela trädgården att se så där underbart krispig ut. I elfte timmen hann jag också få ordning på kryddlandet där allting hade växt in i vartannat, och få upp nya små skyltar med namnen på.  

Fikabordet vid dagens slut - det ser ju nästan orört ut! Ca 20 personer fikade under dagen. Frågan är om man ens ska ha fika nästa gång. De flesta tog sig nog inte tid till det, utan ville vidare till fler trädgårdar.
Ovanligt nog lade vi egentligen mest tid på mindre trädgårdstypiska förberedelser som att byta garageport och få upp ny panel på framsidan, lära oss att slunga honung, göra flädersaft och rabarbersylt samt baka muffins och kanelbullar till fikat. Lamineringsapparat inhandlades, och skyltar med förklaringar skrevs i ordning, laminerades och sattes upp i trädgården. Skyltarna var väldigt uppskattade av besökarna som kunde få en del information under sin rundvandring även om de inte fick chansen att prata med oss personligen - vilket var särskilt bra under de perioderna där mycket folk kom samtidigt.

Så här dagen efter känner man sig nästan lite bakfull - trädgårdsbakfull, alltså. Varken Jocke eller jag sov riktigt gott inatt, eftersom hjärnan hade fått så många intryck att bearbeta. Det var himla skoj att ha öppet i sju timmar, men det tog också på krafterna, helt klart... I eftermiddag ska vi på odlingskurs på Björnhyltans igen, och dagen kommer att handla om ogräsrensning. Det är nog lagom meditativt för att låta hjärnan snurra färdigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar