torsdag 31 mars 2016

Nu laddar vi (om) för en ny säsong!


Odlingssäsongen 2015 var den sämsta i vår odlarkarriär. Sällan har så lite växt så långsamt, och sällan har så mycket jobb gett så lite mat på tallriken, kändes det som! Visserligen fanns det ljusglimtar också, men det vi minns mest är ändå att det inte gick lika bra som åren innan - så det har tagit ett tag att ladda om och hitta odlarglädjen igen.


Det började otroligt ambitiöst och bra med att vi förodlade mängder med grönsaksplantor till försäljning på Trädgårdsyran i Limmared i mitten av maj - och det lyckades. En del av plantorna höll dock på att inte klara transporten från bilen och in till Glasets Hus, eftersom det var en iskall snålblåst som hotade att blåsa sönder det mesta.

Plantor på väg till Limmared

De plantorna vi sparade till oss själva tänkte vi plantera ut på friland efter mässan, men de fick stanna kvar inomhus i ytterligare 4 veckor p g a kallt och blåsigt väder. De mådde förstås inte jättebra av att få vara kvar i de alltmer trånga krukorna. I slutet av juni/början av juli kom äntligen värmen som dock bara varade en vecka. Sparrisskörden uppgick till några stjälkar per person på hela säsongen, och efter vad som upplevdes som en evighet blev det till slut några squash att skörda. Physalisplantorna växte sig stora och hade många bär - som tyvärr hade en besk bismak, troligtvis p g a för lite sol.

Vildsvinen gjorde entré på vår potatisodling vid stugan och bökade upp alla sättpotatisar som Jocke nyss hade planterat. Mördarsniglarna började med släktkalas på våra lupiner i juni och fortsatte sedan glatt med sallat, bönplantor och kål. Även Bambi och älgarna lät sig väl smaka av de något taniga grönsakerna, och kålfjärilslarverna tyckte att svartkålen var mums. Fåglarna åt upp alla perfekt mogna krusbär natten innan jag skulle skörda dem och göra sylt.  Jag lärde mig att kallblodigt klippa mördarsniglar med sax och körde över kålfjärilslarvskolonierna på kålplantorna med gräsklippare.

  
Tomat och gurka blev det i alla fall

Nu låter det som att allt var bedrövelse - men det var det som tur var inte. Vi anlade en finfin örtspiral, en ny snittblomsrabatt, en liten damm och en blåbärsodling samt grävde upp hela den ena stora perennrabatten och planterade tillbaka den med ny design. Snittblommorna blev riktigt fina och gav oss många vackra buketter.

Det som lyckades allra, allra bäst 2015 var helt klart Jockes biodling som var inne på sitt andra år. Han kunde utöka från två till fyra kupor, och vi fick mängder med honung som hade en fantastiskt len konsistens och en härlig smak.


Inför odlingssäsongen 2016 känns det som om det bara kan bli bättre på väder- och grönsaksfronten. Efter att ha varit på två inspirerande föreläsningar med Sara Bäckmo och Farbror Grön är inspirationen tillbaka. Tomat, chili, paprika och kronärtskocka växer redan så det knakar, och nu har snön smält. Det finns hopp om ett nytt, härligt trädgårdsår med mindre skadegörare och mer grönsaker på tallriken. Nu kör vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar