söndag 28 september 2014

Pumpaskörd i pannlampans sken

Efter ljuvligt varma septemberveckor blev det påtagligt kallare i måndags, 22/9. Mitt under kvällspromenaden gick det upp för oss att en molnfri himmel och låga temperaturer redan vid 7-tiden på kvällen nog innebar risk för årets första nattfrost - och det varande även SMHI för. Då var det bara till att raska på hemåt, rota fram pannlamporna, lasta bilen med skottkärra och ge oss av mot Råslätt, där vi hade pumpor kvar på åkern. Pumpor tål nämligen absolut inte frost. 

När vi kom fram fram, hade mörkret lagt sig, men pannlampan visade sig fungera lika bra för skörd som för skidåkning i mörkret. Och vilken tur det var att vi tog oss ut, för det fanns mängder med pumpor på åkern! På mindre än en halvtimme skördade vi pumporna, squash och störbönor. Sedan gick resten av kvällen åt till att tvätta rent pumporna och lägga upp dem i matsalen. 

En del av årets pumpaskörd - fr hö Uchiki kuri, spaghettipumpa, jättepumpa, Blue Hubbard, Rouge Vif d'Étampes

Tips! Pumpor har en lång hållbarhet om man behandlar dem rätt. De behöver komma in till rumstemperatur efter skörd för att skalet ska hårdna och frukten förseglas. Förseglingen sker när stjälken (som ska vara 5-7 cm lång när man skär av frukten från plantan) torkar in. Har man ingen eller bara en väldigt kort stjälk, uppstår det ett mjuk ställe på pumpan som mögel mm kan ta sig in på, och då börjar pumpan ruttna förr eller senare.

Morgonen efter pannlampsskörden fick vi kvitto på att det var rätt insats i gjorde - för Farbror Frost hade hälsat på ordentligt, vilket vi kunde se på bl a våra störbönor och sommarblommor... Termometern visade fortfarande -2 grader kl 06.30 på morgonen.

En sorglig syn morgonen efter...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar