onsdag 7 juni 2017

Uppfart ver 2.0Förra årets takbyte medförde att våra fina honungsrosor fick grävas upp för att göra plats för en container att slänga de gamla takpannorna i, och i samband med detta for rabatten längs med uppfarten och gräsmattan bredvid rätt illa över lag. Vi kunde inte riktigt komma underfund med hur vi ville ha den rabatten efteråt, så den blev inte återställd under hela 2016. I ett avsnitt av Gardeners' World häromveckan leverade Adam Frost en fin idé: en enkel pergola av kvadratiska stolpar och hamparep.

Utgångsläget: kaos, kantstenen nästan borta och hjulspår efter lastbilen.
Under den stekheta Himmelfärdshelgen satte jag igång. Först fick de gamla växterna grävas upp, framförallt höstastern som hade förökat sig redigt i rabatten. Det tog sin lilla tid och kraft att bli av med allt. Sedan breddade jag rabatten ca 20 cm och satte om all kantsten på båda sidorna. Istället för en genomgång blev det nu två, vilket passar vårt rörelsemönster mycket bättre.

Pergolan uppe och planteringen påbörjad.
Nya stenkanten på plats.
Dagen efter hjälptes Jocke och jag åt med att gräva ner 6 stolpskor och samtidigt ta bort en del av den gamla dåliga jorden. Det blev ett riktigt slitjobb, och var man än satte spaden stötte vi på mer eller mindre stora stenar. Känns som att vi fick upp material för att rama in en helt ny rabatt med natursten... Till stolparna hade vi köpt tryckimpregnerade reglar på 7x7 cm som blev 2,1 m höga. Hamparepet (15 m, 30 mm i diameter) fanns på Biltema och de 15 metrarna var precis lagom för vårt ändamål. Jocke skruvade fast repet uppepå stolpen så fort vi hade fått till lagom mycket häng. 

Planteringen i hela rabatten  går i toner av rosa och rött med lite inslag av blekgult. Vi valde växter med lång blomningstid och en höjd från 80 cm uppåt.

Vid de sex stolparna:
  • Vildkaprifol, 2 st
  • Klätterros 'New Dawn', 2 st
  • Clematis 'Nelly Moser'
  • en clematis med röda mindre blommor vars namn vi inte vet 

Och i rabatterna däremellan:
  • Stjärnflocka 'Rubra' och 'Gill Richardson'
  • Rosenmalva fastigiata
  • Lavendel 'Hidcote White'
  • vanlig rosa pion

Nu väntar vi med spänning på att det ska börja blomma!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar