lördag 20 april 2013

Tillfälliga avbrottet över till slut

När vi började så och förkultivera i mars, räknade vi med att kunna påbörja trädgårdssäsongen i början på april, och kanske plantera ut våra små plantor ungefär så här års. Det blev det ingenting med, eftersom vintern aldrig ville släppa sitt grepp och det var ner mot minus 10 grader på nätterna allt som oftast. Det enda vi krattade var snö... men det gjorde i alla fall att den töade bort till slut.

Området där köksträdgård, del 3, ska anläggas.
I brist på praktiskt arbete lade vi tid på att planera vårens första projekt i detalj - köksträdgården, del 3. Området där det ska ligga är en rektangel som smalnar av från uppfarten och ner till tomtgränsen, vilket gjorde det lite svårare att hitta bra former på de upphöjda bäddarna och en bra placering. De femkantiga bäddarna vi har använt i de andra delarna av köksträdgården kunde inte upprepas här p g a den sneda sidan.  

Ritningen, slutgiltig version
Vi hittade en bra lösning till slut. det kommer att bli 6 upphöjda bäddar i trä, och så en varmbänk längst ner. Den ska vi förhoppningsvis mura upp i rött tegel. Det befintliga äppelträdet får stå kvar på sin plats, hasseln flyttas ner till äppelträdet och får sällskap av den andra hasseln som står på ett annat ställe i trädgården. Längst ner i hörnet ska vi planera surkörsbärsträdet som vi köpte i höstas men som inte har planterats än. Idag var tjälen borta, och området "grävbart" - äntligen!!! På morgonen köpte vi först ett lass matjord på Rångedala Grus som passade nog hade lördagsöppet och specialpris på jord just idag! Sedan byggde vi först tre av de sex bäddarna (och så tog virket slut...), och började därefter gräva bort allt gräs runt den första bädden. Gräset var precis lagom mjukt och kunde lätt lyftas upp, maskrosorna satt fint kvar i marken och kunde dras upp hela. Ogräsrensning på samma gång, med andra ord - smidigt! Å andra sidan kan man undra hur många maskrosor det kan finnas på en och samma yta...
Så såg det ut vid arbetsdagens slut

Jippi, redan en fjärdedel av gräset borta!
Fortsättning följer imorgon! Nu är det dags att vila ryggen i tv-soffan: veckans höjdpunkt - Gardeners' World med Monty Don. Risken är att det ger inspiration till fler galna trädgårdsprojekt, hehe...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar