fredag 26 juli 2013

Öppen trädgård 18/7


Helt otroligt, men sant! Vi öppnade vår trädgård för medlemmar i Borås Trädgårdssällskap en eftermiddag/kväll mitt i juli, och det kom mellan 30 och 40 personer, varav de flesta medlemmar,  några våra vänner och några Dalsjöforsare som vi också hade bjudit in med hjälp av skyltar längs med häcken. Timingen var perfekt ur växtsynvinkel, och både perennerna och grönsakerna var verkligen helt på topp - vilket är helt otroligt med tanke på den iskalla vårvintern och odlingssäsongens sena start. Solen sken, det var lagom varmt, och de fyra timmarna fylldes med trevliga och inspirerande samtal. Särskilt imponerande var att två äldre damer som båda gick väldigt illa och behövde ta sig runt med stavar faktiskt kom och tog sig runt i hela trädgården! 

Dagens snackisar var:
1. vilket gödsel vi använder för att få fram så fantastiska grönsaker
2. praktriddarsporren i den böjda rabatten
3. faktum att vi har anlagt hela trädgården från grunden på bara 4 år

En av dagens snackisar: Praktriddarsporren.
Vi serverade Strawberry Cream Tea med våra egna jordgubbar och hemlagade doughnuts till fika, och alltihop var minst sagt populärt. Kul! Vi hade ordnat ett antal olika sittplatser runtom i trädgården så att gästerna kunde fika i lugn och ro med trevlig utsikt, vilket var uppskattat. Att dessutom ha en filt och lite lego framme för barnen var en riktig hit som man alltid borde ordna vid trädgårdsvisningar.

Växtförsäljningen vi hade ordnat såg visserligen fin ut, men folk handlade inte så mycket. Enligt Ester vill man helst köpa sådant som blommar för tillfälle, och det hade vi inte så mycket utav, tyvärr. Några röllikor och en jordärtskocka såldes, men rabarbern, hallonen, jordgubbarna och praktspireorna stod kvar. Däremot handlade folk en hel del av den hemlagade sylten vi hade ställt fram. 

Efteråt var trötta, men väldigt nöjda med tillställningen. Tänk att vi verkligen gjorde det, och att det blev så bra! När vår granne Alve lade fram idén förra sommaren, blev vi mest förvånade eftersom vi inte ens hade tänkt tanken att en så ung trädgård som vår skulle vara något av intresse för alla duktiga och erfarna amatörer. Jag blev genast väldigt förtjust i idén, medan Jocke var lite mer avvaktande. Ju mer vi pratade med Ester i vintras/våras, och ju mer folk ändå tittade intresserade in på vår tomt, desto modigare blev vi. Rätt sent i våras blev det bestämt att vi skulle öppna redan i år. Nu fick vi själva känna på det som tv-programmet "NGS - The Yellow Book" handlar om - men vi slapp i alla fall en sträng tant som först kom och granskade vartenda hörn! Jag gör gärna om detta snart igen! Och jag hoppas att fler vågar öppna sina trädgårdar, även om de är nya eller inte färdiga. Det är ju himla kul att få komma till någon annans trädgård och titta oavsett!


3 kommentarer:

  1. Ja det var verkligen trevligt! God marmelad som vi inhandlade! Lego är alltid roligt, Tor ser alltid fram emot besöken till er. Och ja ni har en fantastisk trädgård som det är härligt att få vistas i.

    SvaraRadera
  2. Tack! :) Visst var det krusbärsmarmelad som Tor valde? Den är ju lite ovanligare, men gör sig lika fint på frukostmackan som ihop med ost. Snart dags för årets krusbärsskörd redan, så mer marmelad lär det bli. Allt blir moget mycket tidigare i år - trevligt!

    SvaraRadera
  3. Ja det var krusbärsmarmelad!

    SvaraRadera