fredag 26 juli 2013

Just nu i trädgården - v. 30

Med trädgårdsvisning och finfint sommarväder i övrigt hinns dokumentationen liksom inte riktigt med... Men nu har ju grönsaks- och bärskörden kommit igång på allvar, så vi får se till att skriva ner det viktigaste i alla fall, så vi vet vad vi kan förvänta oss att få skörda när i framtiden. Och det bästa av allt: klockan är närmare 11 på kvällen, och jag sitter ute i trädgården och skriver detta! Härliga sommar!

Jordgubbarna tog slut i mitten av veckan, men då har vi skördat säkert 7 kg sammanlagt, om inte mer. Och smaken har varit helt fantastisk! Tack för det! Lundbergs stängde sin odling några dagar före oss. Tacksamt nog tar både röda och svarta vinbär samt hallonen över stafettpinnen på bärfronten direkt. All sol har gjort dem gott, och fått dem att mogna tidigare och smaka mer.


Veckans nykomling 1: Tomaten Rambling Red Stripe. Den är verkligen grön-röd-randig och smakar supergott. Det känns om om tomatskörden börjar flera veckor tidigare än föregående år. Trevligt!
Även gurkorna och chilisarna har vi smakat på, men är lite osäkra på när de egentligen mogna. Chilisarna har inte fått någon färg ännu, och smakar mest som paprika just nu. De är troligtvis inte mogna än. Gurkorna däremot ser stora ut, och smakar gott.

Veckans nykomling 2: morötter i blandade färger. De har gått från ca 4 mm i diameter i slutet på förra veckan till "vanlig morotsstorlek" på bara några dagar. Wow!

Vi fortsätter att skörda squash, kålrabbi och sallad, och det i så stora mängder så vi måste hitta sätt att dela med oss av vårt överskott. Lösningen: vi har öppnat affär i ena hörnet av trädgården! De första tre dagarna såldes inget, men idag kom försäljningen igång: två squash och en hallonplanta! 


Vår lilla grönsaks- och plantaffär - öppet dygnet runt!
Känns som om vi skulle kunna förse hela Dalsjöfors med squash!  
Kålrabbi verkar vara en hyfsad exotisk grönsak för många svenskar. I min barndom var det en vanlig grönsak på vårt lunchbord...
Den blå clematisen (jag tror det är en Jackmanii)  vid altanen blommar rikligt just nu. Att ge den gott om kogödsel och vattna regelbundet verkar ge bra resultat! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar