fredag 27 december 2013

Skänstadsvägens Frukt & Grönt

När det var som mest fart på squashplantorna och kålrabbin i slutet av juli, gjorde vi i ordning en liten butik i ena hörnet av trädgården för att dela med oss av vårt överskott, precis på samma sätt som man ofta ser i t ex Holland. Sedan var det bara att vänta och se om någon skulle våga sig in på vår tomt och handla något i lilla butiken. Efter tre dagar köpte den första kunden både lite squash och även en hallonplanta. Kul!

Så småningom kunde utbudet utökas, och fler kunder upptäckte lilla butiken. Den hemlagade sylten sålde väldigt bra, liksom våra egna gurkor. Plantorna däremot var ingen intresserad av hela resten av säsongen. Lite konstigt! I den mån vi ändå var i trädgården när någon kund kom, pratade vi lite med dem. Ganska många av dem passade då på att fråga om hur man tillagar kålrabbi och squash, t ex.


Med tiden fick vi några stamkunder som kom tillbaka regelbundet. Artikeln i BT kanske också bidrog till att några fler Dalsjöforsare fick upp ögonen för Skänstadsvägens Frukt & Grönt. Ett par cyklade t o m hit från Borås för att handla. När vi väl hade skördat vår potatis, investerade vi i blåa plastbackar för att kunna saluföra dem utan att de blev gröna av dagsljuset. Vi märkte också att det var bättre att inte förpacka grönsakerna i plastpåsar (se bilden ovan), utan lägga fram påsar så att kunderna kunde plocka ihop det de ville ha själva (se bilden nedan).


Allt som allt tjänade vi ca 2000 kr på vår lilla grönsaksbutik. Det trodde vi aldrig var möjligt! Först skojade vi om att det ju vore bra att tjäna in de pengarna vi lagt ut på fröer mm denna säsong - men till slut drog vi faktiskt in mycket mer pengar än så! 

Sedan blev det tyvärr ett tråkigt och abrupt slut för butiken: en kväll glömde vi att ta in kassalådan, och nästa morgon var den naturligtvis borta. Där förlorade vi vår växelkassa och de senaste två dagarnas intäkter. Så trist att det finns någon/några mupp(ar) i byn som inte kan skilja på mitt och ditt. Fram tills dess kunde vi ju lita på alla Dalsjöforsare. Efter den incidenten bestämde vi oss för att stänga ner butiken för säsongen. Odlingssäsongen började visst ändå närma sig slutet, och nätterna bli kyliga - men det var ändå stölden som var anledningen. Ett lite tråkigt slut för en annars så lyckad satsning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar