söndag 25 maj 2014

Äntligen utplanteringsdags!

I år följde vi Peder Wendefors tips att förgro de allra flesta grönsakerna inomhus och plantera ut småplantor istället för att så direkt på friland. Bara morötter, palsternackor, bönor och ärtor såddes direkt. Fördelen är att förodlade småplantor är motståndskraftigare och dessutom har de ett försprång gentemot ogräset ute i landet. Från februari och framåt har vi alltså sått, sått och åter sått, känns det som. Och så har Jocke vattnat, vattnat och vattnat med.

Det började bli trångt i uterummet redan i början av maj då detta kort togs, och trängre blev det!

De senaste veckorna har såendet varvats med att skola om växter - vilket naturligtvis bara gjorde att allting tog ännu mer plats i anspråk. Samtidigt är det ju väldigt häftigt att se plantorna växa till sig och frodas! Hade man lyckats perfekt med sin timing, hade man inte behövt skola om lika mycket som nu när vissa saker blev för stora för snabbt, och det inte var dags att plantera ut dem än. Samtidigt rår man ju inte för vädret och temperaturerna... Frestelsen att plantera ut småplantorna är naturligtvis extra stor när det är fint väder ute, och då gäller det att hålla sig. Risken för nattfrost finns ju där, och då är ju allt tidigare arbete ogjort om plantorna fryser ihjäl. Rekommendationen är att vi i vår klimatzon väntar till början av juli med att sätta ut plantorna.

Pumpa och squash efter omskolningen

Efter flera veckor med riktigt varma temperaturer och en väderprognos som lovar att det inte blir kallare än 10 plusgrader på nätterna har vi nu börjat utplanteringen även av känsligare plantor så som sallad, mangold, kål, majs, squash och pumpa på friland. Nu får vi bara hålla tummarna att det inte ändå blir ett par riktiga järnnätter i början av juni!!!

Kålbädden "in the making".
I växthuset är det "skiftbyte" nu med. Eftersom vi bara har ett kallväxthus där det blir i princip lika kallt vid nattfrost som utomhus, måste man vänta länge med att sätta ut tomat, gurka, chili och physalis. I år testade vi att så en omgång snabbväxande grönsaker i växthuset före dess, och det har lyckats bra. Häromdagen kunde vi skörda en stor portion spenat som var jättefin, och vi har även fått rädisor, sallat, ruccola och pak choi. Nu får dessa lämna plats för växthusets sommargäster. Jag kan verkligen rekommendera att direktså en omgång tåliga grönsaker som gror även vid relativt kalla temperaturer i växthuset, och på så sätt få färska hemodlade grönsaker mycket tidigare! Sen gör det lite ont i hjärtat att nu behöva rycka upp salladen som egentligen skulle kunna fortsätta att ge skörd ett tag till, men så är det bara. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar