söndag 27 augusti 2017

Rätt gröda på rätt odlingsplats

Vissa grönsaker kräver mer plats än andra, inte minst om man vill producera en årskonsumtion av dem att lagra i källaren. Därför gjorde Jocke i ordning en odlingsyta vid stugan som ligger mitt i skogen utanför Ulricehamn, troligtvis odlingszon 6 - eller i bästa fall, 5. I år har vi odlat höstpotatis, höstmorötter och lite kål där.

Igår var det dags att skörda potatisen, då bladmöglet hade kommit - och en mycket bra skörd blev det!
Två backar Råslätts Röda, fem backar Asterix och
en back Carolus (en mjölig sort till mos)

Morötterna får stå kvar ett litet tag till för att bli lite större. De på bilden är de vi gallrade igår, för det var lite trångt i raderna trots att vi hade gallrat en gång för en månad sedan. Goda är de, och fina. Så pass högt som denna odling ligger, trivs inte morotsflugan, så morötterna får växa utan att hotas av sin värsta fiende.


Kålen är också på god väg. Huvudena har knytit sig jättefint, vilket de inte alltid gör. Kålfjärilen har inte synts till, och inga sniglar har angripit grödan heller.

Vår slutsats för framtida odlingssäsonger är: odlingsytan vid stugan är optimal för grödor med lång utvecklingstid som inte behöver daglig vattning under torra perioder. Det är visserligen ett kallare klimat här, och lerjord, men det har fördelen att det finns färre skadedjur här. Rådjur och vildsvin är det stora problemet, och de hålls ute av viltstängslet runt. Morotsflugan, kålfjärilen och sniglarna trivs helt enkelt inte här. Alla dessa finns hemma i Dalsjöfors och har gjort det väldigt svårt att lyckas med kål och morötter där. Då är det bättre att använda den odlingsytan hemma till sådant som fungerar där, och sätta morötter och kål vid stugan helt och hållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar