söndag 28 juli 2013

Potatisskörd, pesto och färska fikon

Idag skördade vi våra första potatisar - Linzer Delikatesse, en sommarpotatis enligt beskrivning. Vi tolkar det som om det inte är färskpotatis, men en tidig sort. Den ska passa till klyftpotatis, kokpotatis och även som salladspotatis.

Utdelningen på en enda planta

Helt otroligt hur stor skörd 15 plantor (en halv bädd) kan ge! I hinken ligger lite lätt gröna exemplar som inte ska ätas, utan användas som sättpotatis nästa år.

Och så här nöjda och glada blir trädgårdsägarna av att få skörda!

Inspirerade av Monty Don provade vi sedan att göra vår egen pesto på den basilikan som vi hade, särskilt en köpeplanta som hade växt sig helt otroligt stor. Det var ju verkligen inte svårt, det gick alldeles utmärkt att använda solroskärnor istället för dyra och svårhittade pinjenötter, och den smakade hundra gånger bättre än all pesto man köper i affären. Passar dessutom perfekt till lätt stekta squash och tomater, och serverades ihop med färsk pasta.

Luktärtorna blommade yvigt igen, så det var bara att klippa ner dem igen. Tre fina buketter blev det!
I vårt ena uterum har vi två fikonträd, och det ena producerar massor med frukt som till vår stora förvåning faktiskt även mognar i år. Uppenbarligen är det helt rätt miljö för dem i det nya uterummet. Härligt!

1 kommentar:

  1. Vilka skördar! Jag har hittat ett recept på nätet nu. Men tar gärna ditt andå

    SvaraRadera